Evde Çocuğuma Yeterli Olamıyorum
Anaokulu çocuklar için ne kadar önemli biliyor musunuz? Anaokulu sadece çalışan anne ve babalar için, çocukların vakit geçirmeye gittikleri dört duvar arasında birkaç oda değildir. Ya da çalışmayan annelerin kendilerine zaman ayırmaları için açılmış kurumlar da değildir.
Anaokulları, büyüme çağındaki çocukları ilköğretime hazırlar. Aynı zamanda zekâ gelişiminin ve öğrenme becerisinin en hızlı ilerlediği yaşlar olan 0-7 yaş arasında çocuğa katkı sağlar.
Anaokulu Neden Önemlidir?
Anaokulu, çocukların ilköğretime başladığında fayda sağlayıcı pek çok şey öğrenmesi için önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki, anaokuluna giden bir çocuk gitmeyen bir çocuğa göre daha yüksek derecelerle mezun oluyor. Fakat okul öncesi eğitimin faydası sadece bununla kalmıyor, işte anaokulu neden çocuklar için sandığınızdan daha önemli, bunu birkaç başlıkta sıraladık.
1-Çocukların Sosyal Beceriler Kazanmasına Yardımcı Olur
Sosyal beceriler kazanmak 2 ila 5 yaş arası çocuklar için çok önemlidir. Anaokuluna giden bir çocuk, çeşitli etkinliklere katılıp, diğer çocuklarla iletişim kuracağından buna kavuşur. Çocuklar sıra beklemek, çeşitli talimatlara uymak, diğer çocuklarla iş birliği yapmak, birlikte müzik dinlemek, şarkı söylemek, öyküler dinlemek ve anlamak, oyunlar oynamak gibi ortaklaşa yapılan pek çok alanda tecrübe kazanır. Tahmin edersiniz ki, evde tablet başında ya da sadece birkaç komşu, akraba çocuğuyla arada sırada bir araya gelerek bu tecrübeleri yaşamak mümkün olamıyor.
Anaokuluna giden çocuk kendi yaşıtı olan diğer çocuklarla bir araya gelme fırsatı bulur ve kendi benliğini tanıma şansına erişir. Utangaç, içe kapanık ve çekingen çocukların kendilerini geliştirmeleri için okul öncesi eğitim veren kurumlardan daha iyi bir ortam bulmak zor.
2-Oyun Oynarken Farklı Temel Bilgileri Edinirler
Anaokulundaki etkinlikler, çocukların akranlarıyla eğlenirken pek çok temel bilgiyi edinmelerine yönelik hazırlanmıştır. Çocuklar şarkı söylerken alfabe ve harflerle tanışırlar, çeşitli sayma oyunlarıyla sayı ve rakamlarla tanışırlar. Hikâye dinleme zamanlarında, cümle kurmak nedir, duyduğunu anlamak nedir bununla tanışırlar ve dil becerilerini öğrenmeye başlarlar. Bulmaca çözme, puzzle yapma, boyama ve doğa yürüyüşü gibi aktivitelerde ise bir miktar biyoloji, jeoloji ve renklerle tanışırlar.
3-Çocukların Yaratıcılığı Teşvik Edilir
Çocuklar, anaokulu öğretmenlerinin hazırladığı çeşitli faaliyetler sayesinde zihinlerini farklı yönde çalıştırmayı öğrenirler. Genellikle çocuklar, içlerinde var olan yaratıcı özellikleri evde tek başlarına iken gösteremezler. Fakat anaokulunda resim, oyun ve farklı aktivitelerde, korku duymadan, özgür bir şekilde zihinlerini kağıtlara dökme fırsatı bulurlar. Eğitimli öğretmenler sayesinde, çocukların yetenek ve becerilerinin fark edilmesi sağlanır.
4-Çocukların Motor Becerilerini Geliştirmede Yardımcı Olur
Motor beceriler, çocukların belirli bir işi gerçekleştirirken kas sistemini doğru ve aktif kullanabilmesi demektir. İyi bir okul öncesi kurumu, çocuğun hareket etmesini sağlamalıdır ve koşmasını, tırmanmasını teşvik eden bir kurum olmalıdır. İnteraktif oyunlar ve aktiviteler çocuğun fiziksel gelişimi ve fiziksel denge becerilerini de artırır. Çeşitli basit kesme-biçme, boncuk dizme vb. farklı el işlerinde ise çocuğun el-göz koordinasyonunun gelişmesi sağlanır. Fiziksel ve motor beceriler, okul öncesi eğitim kurumları sayesinde, çocuğun koordinasyon becerilerini geliştirir ve gelecekteki okul hayatına çocuğu daha güçlü hazırlar.
5-Anaokulu, Çocukları Okul Hayatına Hazırlar
Anaokuluna gitmeyen çocuklar, ilköğretime başladıklarında, annelerinden ayrılmakta güçlük çekerler ve okul-aile-çocuk üçgeninde sorunlar yaşanır. Ayrıca yine anaokuluna gitmeyen çocuklarda, ilköğretimdeki talimatları, kuralları ve yapmaları gereken çeşitli yönetmelikleri öğrenip, takip etmekte zorluk çektikleri gözlemlenmektedir. Anaokulundaki öğretmenler, çocukları sosyalleşme, iyi davranışlar sergileme ve talimatları takip etme konusunda eğitirler. Bu şekilde çocuklar, okul hayatına daha hazır hale gelir ve kolayca uyum sağlayabilirler.
6-Anaokulunda Çocuklar Kendileri Ve Başkaları Hakkında Fikir Sahibi Olurlar
Çocuklar anaokulu sayesinde birtakım sorumluluklar almayı erken yaşta öğrenme şansına sahip olur. Bu da gelecekteki hayatlarını direkt etkiler. Çünkü 0-7 yaş arası çocuğun gelişiminde çok önemlidir. Yaşıtları ile birlikte zaman geçiren çocuk, başkalarına yardım etmeyi, başkalarından yardım istemeyi ve paylaşmayı öğrenir. Ayrıca bir birey olduğunu fark eder ve kendine bakmayı öğrenir. Çocuğun bilişsel becerileri gelişir ve uzman öğretmenler tarafından takip edilir, gözlemlenir, raporlar hazırlanır. Çocukta herhangi bir sorun varsa, bu erken yaşta fark edilebilir ve ailenin bilgilenmesi sağlanır.
7-Çağımızın Olmazsa Olmazı Yabancı Dille Tanışırlar
Yabancı dil, özellikle İngilizce, gençlerin olmazsa olmazı. Hikâye anlatımı, sözel ve sayısal oyunlar sırasında dil becerilerini geliştiren çocukların, yabancı dil öğrenmeye başlamaları için de en güzel yaşlar 3-6 yaş arası. Okul öncesi öğretime katılan çocuk, diğer çocuklara oranla daha fazla kelime dağarcığına sahip olduğu gibi, yabancı dil kelimeleri öğrenip, konuşması da daha kolay olur. Etkinlikler sırasında uzun cümleler kurabilme yetisi kazanır ve öğrendiği her bilgiyi rahatça uygular. O yaşta bir çocuk hata yapmaktan korkmadığı için rahatça ve çekinmeden yabancı dil konuşma yeteneği kazanır. Tabii ki, okuldaki öğretmenlerin ve evdeki ebeveynlerin burada rolü büyük. Önemli olan çocuğun, hata yapmasına izin vermek hatta bunun için teşvik etmek, çünkü çocuklar hata yaparak öğreniyorlar.